Hasznos tudnivalók a kajszibarackról

Kajszibarack

Hazánk éghajlata sok gyümölcsnek a termesztéséhez ideális. Nem jellemző a csontig hatoló hideg, de a perzselő meleg sem. A kajszibarack megmaradásához ez a klíma tökéletesen megfelel. Bár eredetileg a Távol-Keletről származik, mégis úgy tekintenek rá, mint hagyományos magyar gyümölcsre, ugyanis immár 500 éve, hogy termesztik nálunk is. Eleinte csupán a főúri kertekben volt jelen, hiszen különlegességnek számított. Ma már bárki ültethet kajszibarack csemetét, ha van erre alkalmas helye.

Talaj- és vízigénye mérsékelt, fagyállósága is jó, aminek köszönhetően a termesztése nem jelent nehézséget, még a kezdő kertészeknek sem. Az a néhány betegség, ami megtámadhatja, permetezéssel kiküszöbölhető vagy kezelhető. A terméshozam egy kis trágyázással növelhető. Néhány magyar fajta is létezik (Ceglédi arany, Gönczi magyar, Budapest kajszi), amelyek nemzetközi elismertségnek örvendenek. Ízletes gyümölcse frissen, de akár lekvár vagy befőtt formájában is fogyasztható. A kajszibarack konténeres vagy koros facsemetéi egész évben elültethetőek.

Author: admin