A bonus malus lekérdezés menete

bonus malus besorolás
bonus malus besorolás
Bonus malus besorolás

Minden gépkocsi-tulajdonosnak tisztában kell lennie a bonus rendszerben létező díjkedvezményekkel, valamint azzal, hogy mekkora többletköltséget jelent, ha valami miatt átkerül a malus osztályba. Sokan érdeklődnek afelől, hogy honnan lehet megtudni a bonus malus besorolásukat. Erre a kérdésre nem bonyolult a válasz, hiszen a félreértések elkerülése érdekében, napjainkban már ezt a besorolást meg lehet tudni a központi nyilvántartásból is. Gyakran használják a biztosítótársaságok is ezt a lehetőséget.

Járműtulajdonosként figyelembe kell vennünk, hogy a kötelező biztosítás megkötésekor minden fontos adatot meg kell adnunk az adott biztosítónak, ami befolyásolhatja a bonus malus besorolásunkat. Ezen felül, nyilatkozatot szükséges adnunk arról, hogy előzőleg melyik biztosítónál volt szerződésünk, ha volt, illetve azt is, hogy annál a társaságnál melyik bonus malus szinten voltunk. Ha valamilyen okból kifolyólag a szerződéskötés időpontjában nem tudjuk megadni az előző besorolásunkat, akkor a biztosító az A00 szint kategóriába sorol be.

Ez voltaképpen a rendszer alapkategóriája, alapdíjas szint, amibe azok a szerződő felek kerülnek, akik újonnan kötnek szerződést vagy nem azonosítható be a bonus malus kategóriájuk. Ezért nagyon fontos ismernünk a besorolásunkat, amit megtudhatunk a már említett módon. A bonus malus következő kategóriája a B001-B10, amibe az új kontraktus megkötése utáni évfordulókor lehet feljebb lépni, tehát így bekerülhetünk a bonus osztályba.

Ez ahhoz a feltételhez kötött, hogy az úgynevezett megfigyelési időszak során kármentesek maradunk, illetve minimum 9 hónapja rendelkezünk már kötelező biztosítási szerződéssel. Továbbá, a M0-M04 fokozatban már elvárás, hogy hányszor és milyen járművel okoztunk kárt. Ha személyautóval vagy motorral történt káresemény a hibánkból, akkor az élő besorolási szinthez képest két osztályt esik a fokozatunk. De ha két esetben okoztunk kárt, akkor 6 osztállyal lejjebb sorol minket a biztosító. Erről többet olvashatunk a biztoshely.hu weblapon.

Author: seditor