
A szőlő igen kedvelt gyümölcs hazánkban. Legtöbben, akik hazánkba látogatnak, a minőségi borokat ismerik, azonban a szőlő nem csak borkészítésre használható. Vannak olyan csemegeszőlő fajták is, amelyek kifejezetten közvetlen fogyasztásra lettek tökéletesítve, így a megfelelő érés után érlelés nélkül adják ki magukból azt az igazán zamatos ízt, amit mindenki olyan jól ismer.
Erre az egyik legjobb példa az Afúz-Ali fajta. Az Afuz-Alit hazánkban több helyen is csak Erzsébet királyné néven ismerik. Nagyméretű fürtjein sok bogyó található, melynek átlagtömege 270 gramm. A nagy termésméret miatt ez a csemegeszőlő fajta remekül szállítható más társaival ellentétben. Kissé késői érésű fajta, amely október elejétől a hónap végéig érik. Annak ellenére, hogy erős növekedésű és a talaj nem igen számít nála, sajnos a fagyra igen érzékeny. Sok más csemegeszőlő fajtát is érint ez a probléma, így érdemes rá odafigyelni. A szőlőt ellenőrizni kell szinte mindennap, hogy megbizonyosodjunk a megfelelő beérésről.