A halogén izzó foglalata

Halogén izzó
Halogén izzó

Amikor a lakásba kiég egy izzó mindig nagy gondba vagyunk, mert soha nem tudjuk, hogy milyet kell vásárolni a cseréhez. Ez a gond abból ered, hogy az évek során a világítástechnikai kiépítések gyorsan megváltoztak és a kicserélt lámpatestek már nem a régi standardot követik.

Főleg az idősek számára, a furcsa kiépítésű halogén izzó teljesen ismeretlen termék, ezért állnak gyakran tanácstalanul a szaküzletek polcai előtt, mert nem tudják, hogy mit kellene vásárolni. Pedig a dolgok nagyon egyszerűek! A piacon az izzó két átlagos kiépítésben van jelen, az E14 és az E27.

A két standard a foglalatok méretét jelzi, az E14 átmérője kisebb, mint az E27, gyakran mondják kis- és nagyfoglalatúnak is. Ezek a halogén izzók az általános lámpatestekbe valók. A lámpatesteken többnyire fel van tüntetve a foglalat elnevezése, onnan lehet következtetni, de a kivett izzó alakjából is lehet tudni a méretet. Figyelembe kell venni a maximális teljesítményt is, amit a lámpatest elfogad. A halogén izzó nagy része 18-100 Watt közötti értékre vannak méretezve.

Author: admin