Minden gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazda, legyen szó a kertjében található pár gyümölcsfáról, vagy több hektáros ültetvényről, tudja, hogy az egyik alapvető és legfontosabb kora tavaszi, – mondhatni szinte még téli – védekezési módszer a lemosó permetezés, ami a különböző lemosó szerek alkalmazásával történik. Ezek a szerek a gyümölcs kialakulásának különböző fázisában alkalmazhatóak és a legtöbbjüket a piros bimbós állapotig kell kipermetezni. A legismertebb és leggyakrabban használt lemosó szer a réztartalmú gombaölő permet. Eredményes szer a gyárilag összetett bordóilé és kén kombinációja, amit már nagyon sok gazda kipróbált és használ, hiszen az eredmény önmagáért beszél. Évente újabb és újabb lemosó szerek jelennek meg a piacon, ilyen például az olajos rézkén, ami összetétele folytán, akár több betegségre is alkalmazható, ugyanazon időben permetezve. Természetesen, minden vásárló eldönti melyik terméket vásárolja meg, azonban egy kezdő és úgymond laikus kertésznek semmiképp nem árt, ha figyelembe veszi a gazdabolt felkészült eladójának javaslatát is. A lemosó szerek alkalmazásával feljavíthatjuk, vagy ugyanakkor a nem megfelelő időben és dózisban alkalmazva, árthatunk is kertünknek, fánkjainknak. Ahogy a közmondásunk tartja: ’ A jó gazda hajnal előtt ágyaz”. Igaz ez nemcsak a gyümölcstermesztésben, hanem a zöldség- és szőlőtermesztésben is. A lelkiismeretes termelő azon van, hogy jó minőségű áru kerüljön piacra általa, persze nem utolsósorban, ezáltal versenyképes is legyen, a hűséges vásárlói jóvoltából. A jó borászok is odafigyelnek erre és a jó minőségű szőlő mellett olyan borászati anyagokat alkalmaznak, amelyek használatával jó minőségű borokat tudnak érlelni és megőrizni. Szinte mindannyian a megszokások „rabjai” vagyunk, a jól bevált terméket nehezen váltjuk fel mással, újabbal. Így vagyunk ezzel az italok, a bor területén is. Erre meg kimondottan odafigyelnek a borászok, mert az aromák, ízek megőrzésében is kulcsfontosságúak a borászati anyagok. Fontos ismerni egy adott oldat, a borász esetében a bor kémhatását, vagyis savasságát illetve lúgosságát. Ehhez található a gazdaboltokban a lakmuszpapír. Ezen kívül, különböző enzimkészítmények állnak a borászok rendelkezésére, mint az aroma felszabadító, vagy pektinbontó enzimek. Ezek mind nagykoncentrációjú és nagytisztaságú készítmények, félelem és fenntartás nélkül megvásárolhatóak. Borfajtáknak megfelelően –fehér, rozé vagy vörös- vásárolhatjuk meg ezeket a borászati anyagokat is. Az élesztőalapú készítménnyel összetettebb ízzel rendelkező és illatosabb borok erjeszthetőek.