A trapézlemez helyes felrakása – Mire kell figyelni?

Pascal Trapézlemez
Pascal Trapézlemez
Pascal Trapézlemez

A gyorsaság egyre gyakrabban meghatározó feltétel a legtöbb feladat ellátásánál. A határidők betartása tekintetében, sokszor választank olyan termékeket, amikkel egyszerűbb dolgozni, mint másokkal. A tetőfedés során például a trapézlemez bevetése megkönnyíti a végeredmény elérését. A hagyományos cseréptípusok kiváló képességekkel rendelkeznek, de lassabban lehet velük dolgozni, mert adott felület lefedésére több darabra van szükség. A felrakás előtt a tartórész kiképzése szintén lassabban történik.

Ezzel szemben, a lemezekkel való munka jóval konstruktívabban, kevesebb időráfordítással ugyanolyan eredményt nyújthat. Természetesen ettől még professzionális formában kell tudni bánni a termékekkel. Az első lépés mindig a precíz tervezés. Minden részletet muszáj előre meghatározni, rögzíteni, mert csak így garantálható a kiváló végeredmény. Vannak olyan egyedi technikák, amelyek ismeretében a kívánt végeredmény nem marad el.

A Pascal Trapézlemez szerint „a trapézlemezek beépítése időhatékony, mivel azokat gyorsan és könnyedén lehet bármilyen felülethez, anyaghoz rögzíteni”. A rögzítés maga általában kulcsfontosságú. Erre a célra többnyire önmetsző csavarokat alkalmaznak, amelyek gyorsan átjutnak az acéllemezeken, valamint az alattuk lévő tartószerkezeten. Többségében fát használnak stabil vázként, de megesik, hogy fémre történik a fogatás. A környezeti kitettség miatt nem elhanyagolható, hogy minden esetben az uralkodó széliránnyal ellentétesen valósuljon meg a szerelési mód.

Ilyen formában a légáramlat képtelen lesz belekapaszkodni a méretes felületű lemezekbe és azokat felszakítani, vagy bármilyen sérülést okozni. Az átfedések révén megelőzhető a nedvesség beszivárgása, valamint így fokozható a stabilitás. Ezen illesztéseknél az átfedések 2/5-3/5 részénél a „hullámfenéken” erős rögzítést kell alkalmazni. A felrakás során az ereszvonallal derékszöget zárjon be a lemez, mert ilyen formában ez lesz a bázispont az újabb lemez fektetésénél. A szakszerű kivitelezés révén, kellően stabil rendszer születik meg, ami évtizedeken át kitart, minden probléma nélkül.

Author: seditor