Mennyire megtérülő a lengyel szén?

Lengyel szén

Hazánk egyik előnye, hogy a mérsékelt égövben helyezkedik el. Ennek hatására 4 évszakkal kell számolnunk. Ezek közül 2 melegebb, de a többi olykor nagyon hűvös lehet. Ilyenkor elengedhetetlen a lakások fűtése, a megfelelő klíma kialakítása érdekében. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlődött a technológia ezen a szinten. Már csak egyetlen kérdés maradt, a lengyel szén adja az alapját a fűtésnek, vagy sem? Mielőtt erre válaszolnánk, érdemes alaposan utánajárni a piaci kínálatnak. Voltaképpen mindig arra éri meg leginkább alapozni, ami a közelünkben van.

Ha nagytételben és olcsón jutunk fához, akkor válaszuk azt, de ugyanez igaz a lengyel szén változatokra egyaránt. Amikor messzebbről kell rendelni, már teljesen más kérdéskör merül fel. A költségek magasra rúghatnak, ezért mielőtt letennénk a voksunkat bármelyik típus mellett, ismerjük meg a kínálatot részleteiben! Az internet világában ez nem jelent problémát. A lengyel szén, még ha meg is felelne fűtőértékében, lehet a szállítása már nem gazdaságos. Tudakozódjunk és döntsünk mindig körültekintően!

Az országban lignit bánya több is akad, ahonnan elég sok fosszilis tüzelőt termelnek ki rendszeresen. Ez az anyag nem más, mint az évmilliókkal ezelőtt a mocsarakba hullott növények maradványa, ami az oxigénmentes környezetben átalakult. Minél mélyebbre került, annál nagyobb fejlődésen ment keresztül és a fűtőértéke is azzal együtt nő. A lignit a sor elején található, majd ezt követi a barna-, végül a feketeszén. Természetesen, ahogy mélyebbre megyünk, a kinyerés is költségesebb, amit tapasztalhatunk az árakban.

Bár sokan nem hívei a lignit használatának, valójában kiszáradva vagy éppen briketté alakítva, persze megfelelő eljárás mellett égetve, kivételesen jó hatásfokot ér el. Kazánokban, kandallókban és cserépkályhákban vegyes tüzelésre egyaránt alkalmas. Elegendő oxigén jelenlétében nagyon jó meleget ad, kevés füst és hamu mellett. A lignit kiszolgálja az igényeinket és gondoskodik az otthon kellemes hőmérsékletéről. Biztosan nem fogunk csalódni benne, ezért ha eddig nem tettük volna meg, akkor próbáljuk ki!

Author: admin