Mik a babakötvény előnyei?

babakötvény
babakötvény
Babakötvény

Nagy boldogság, amikor baba érkezik a családba és a szülők az első perctől fogva mindent igyekeznek megtenni a kicsi jólétének érdekében, így sokan a babakötvény mellett döntenek. Ez egy államilag támogatott állampapír, ami az infláció feletti kamattal támogatja a gyermekcélú vagyon gyarapítását. Erről a lehetőségről minden információt elolvashatunk a grantis.hu weboldalon. Abban rejlik a babakötvény egyedisége, hogy a szülők a gyermeküknek takarékoskodhatnak úgy, hogy a félretett pénz biztosan nem veszít az értékéből, mert az állam kamatot és állami támogatást is fizet erre.

Számtalan előnye van a babakötvénynek. Az egyik, hogy magas infláció mellett is növeli a megtakarítás értékét. Minél magasabb az infláció, annál kockázatosabb befektetési és megtakarítási eszközöket kell keresni annak érdekében, hogy annak magasabb hozamával a pénzünk értékénél maradjunk vagy meghaladjuk azt. Viszont a babakötvény esetében még 3% kamatprémiumot is kapunk. Minden évben annyival nő a kamatbázis, amekkora az előző évi átlagos pénzromlás volt, plusz 3%.

A gyermekeknek ez egy biztonságos megtakarítási forma, hiszen gyakorlatilag, amikor babakötvényt vásárolunk, a magyar államnak adunk kölcsön. Annak pedig igazán a legkisebb az esélye, hogy fizetésképtelenné válik az állam és nem tudja visszafizetni a befizetett pénzt, meg az arra járó kamatokat. Állami támogatás is jár a babakötvények után. A gyermekcélú megtakarításokat az állam a befizetések után évente 10%-al, de legfeljebb 12 000 Forinttal támogatja.

Ez azt jelenti, hogy évi 120 000 Ft, havi 10 000 Ft befizetésével lehet ezt az állami támogatást maximálisan kihasználni. A babakötvénnyel tehát jelentős életindító vagyont hozhatnak létre a szülők a gyermeküknek. Ezt a lehetőséget mindenképpen meg kell ragadni! Az állampapír alapcímlete 1 Ft, ezért bármekkora összeggel vásárolható babakötvény. Ennél a lehetőségnél nincs rendszeres elköteleződés, csak a szülőkön múlik, hogy mikor tesznek félre. Az évek során szép summa összegyűlhet, ami a gyermek tanulmányaira is fordítható majd.

Author: seditor