Milyen hátrányai vannak a fekvő bojler használatának?

Fekvő bojler
Fekvő bojler

Ha éppen bojlervásárlás előtt áll, akkor szeretnénk egy fontos kérdéssel kapcsolatban tanácsot adni, hiszen sokan nem tudják, hogy milyen típusú berendezést válasszanak. A szerelőket például gyakran kérdezik meg annak kapcsán, hogy az álló vagy fekvő bojler jelenti a jó választást. Bár a kezdők erre azt felelhetik, hogy alapjában véve mindegy, hogy melyik típus mellett érdemes dönteni, ez az állítás sajnos nem feltétlenül igaz. A tapasztalt szerelő, Nyári Tibor úgy vette észre, hogy a fekvő bojler hamarabb elromlik, mint az álló társa, hiszen itt nagyobb felületen következhet be a vízkövesedés.

Persze, ha az előbbi típus lenne a praktikusabb választás, akkor természetesen ilyet is lehet vásárolni, amennyiben elegendő figyelmet szentelnek a karbantartásra. A fekvő bojler esetében, gyakrabban lehet szükség a szerelő segítségére, hiszen lehetőleg meg kell előzni a víz keménysége miatt fellépő gondokat. A szakembereket persze sok esetben kérdezik meg azzal kapcsolatban,

hogy honnan lehet tudni, ha a fekvő bojler már elkezdett vízkövesedni.Ezt abból lehet megállapítani, hogy a készülék elkezd gyanús zajokat kiadni magából, mivel ekkor már csak a vízkövet melegíti a fekvő bojler belsejében lévő fűtésszál. További gondot jelent, ha a berendezés elkezd csöpögni, hiszen ez azt jelzi, hogy a forró víz kezdi szétégetni a fekvő bojler tömítéseit. Esetenként gyanús lehet az is, hogy a közüzemi számlák összege megmagyarázhatatlan okok miatt megemelkedett, ami arra vezethető vissza, hogy a vízkő miatt a berendezésnek több energiára van szüksége a meleg víz létrehozására.

A szakember arra figyelmeztet, hogy már az intő jelek megjelenésekor tanácsos szerelőt hívni, hiszen minél később érkezik a segítség, annál nehezebb lesz a fekvő bojler helyreállítása. Természetesen nemcsak ennél a típusnál merülhetnek fel gondok, mivel az álló berendezés is meghibásodik a vízkövesedés miatt. Nem szabad ebben az esetben sem félvállról venni a tüneteket, hiszen a probléma zárlatot is okozhat a háztartásban, sőt, a berendezésről csöpögő víz megrázhat valakit extrém esetben.

Author: admin