Milyen kockázatai lehetnek a hasplasztika műtétnek?

hasplasztika műtét

Vannak bizonyos esetek, amikor hasplasztikai műtétre van valakinek szüksége, bár minden páciens tart a beavatkozás kockázataitól. Az operáció rizikója minimálisra csökkenthető bizonyos vizsgálatok elvégzésével, mint például az EKG. Ezt a vizsgálatot el kell végezni a hasplasztika műtét előtt. Ezen kívül nélkülözhetetlen a laborvizsgálat, a mellkasröntgen és a tüdőszűrés is. Azoknál a személyeknél, akik részt vettek már plasztikai sebészeti beavatkozáson vagy valamilyen betegségben szenvednek és gyógyszert szednek, további analízisekre lesz szükségük.

Több típusa van a hasplasztikának, a mini, a normál és a zsírleszívással kombinált. Abban az esetben javasolt a műtét elvégzése, ha a bőr meglazult és veszített a feszességéből, kidomborodik vagy meggyűrődik a derék és a has területén. Ha fogyást vagy szülést követően a bőr nem képes visszahúzódni, ha csúnyán látszanak a terhességi csíkok, vagy már kialakult a kötényhas, szintén hasplasztikai beavatkozás ajánlott.

Ami a hasplasztika műtét kockázatait illeti, tudni kell, hogy a beavatkozás bizonyos szövődményekkel járhat. Előfordulhat utóvérzés, savóképződés vagy savógyülem, gyulladás a sebfelszíneken vagy mélyebb szövetekben, fertőzés, fonal körüli gyulladás, illetve a vérellátás romlása esetén szövetkárosodás. Az esetlegesen jelentkező szövődmények miatt elhúzódik a gyógyulás, a betegnek több utókezelésre lesz szüksége. Nagyon ritkán újabb műtétre is szükség lehet.

Azzal szintén számolni kell, hogy az operált területen, leginkább a hegvonal feletti néhány centiméteres bőrfelületen előfordulhat átmeneti vagy tartós érzészavar, ritkán érzéskiesés. A kellemetlen tünet néhány hónapig, de akár 1-2 évig is eltarthat, mert az idegszövet 1-2 év alatt képes regenerálódni. A köldök alatti terület a legsérülékenyebb, ezért itt a tartós érzéskiesés több esetben is megmaradhat. Bár hosszabb gyógyulási időt vesznek igénybe, a felsorolt panaszok a legtöbbször spontán, kezelés nélkül is megszűnnek. A műtéti heg lassú és/vagy nem esztétikus gyógyulása is fennáll.

Author: seditor