Patkófék, a biztonságos lassulás érdekében

Hagyományos patkófék

Amikor felmerül a kérdés, hogy 4-7 éves kortól mekkora kerékpár használata javasolt, akkor nem könnyű helyes választ adni. Remek alternatíva lehet a gyerek bicikli 16, ha a csemete lábhossza 42-55 cm között van. Ha csak ezt az egy szempontot kellene figyelembe venni, akkor nem lenne komplikált kideríteni, hogy melyik az ideális méret. A helyzet azonban ennél bonyolultabb. A gyerekek eltérő adottságokkal rendelkeznek és az évek során egyenetlenül fejlődnek.

Ezért lehetséges az, hogy bár két gyermek azonos korú, mégis eltérő magassággal vagy lábhosszal rendelkeznek. Sokszor előfordul az is, hogy a kicsi éppen két bicikliméret között van. Ilyenkor lehet, hogy a gyerek bicikli 16 már kicsi, a 20-as viszont még túlságosan nagy. Ez azonban még nem jelenti, hogy a gyermeknek le kell mondania a kerékpározás nyújtotta örömökről. A gyártók tisztában vannak ezzel a problémával, így igyekszenek olyan kerékpárokat kifejleszteni, amelyek megoldást jelenthetnek. A Dema termékei között például találhat olyanokat, amelyeknek ugyan nagy a méretük, a vázuk mégis alacsonyan van elhelyezve. Ennek köszönhetően, ezek a modellek a különböző adottságokkal rendelkező csemetéknek is kényelmes használatot biztosítanak. A megfelelő méretkialakítás mellett, a kerékpár műszaki paraméterei is rendkívül fontosak. Nem mindegy, hogy például milyen rajta a váltó vagy a fék. Érthető, ha aggódik a gyermeke testi épsége miatt, ha felül egy kerékpárra és elkezd száguldozni vele. Viszont a hagyományos patkófék lehetővé teszi, hogy a biciklizéssel töltött idő maximális biztonságban teljen.

Ebben az esetben a fékezéskor a féktestek a gumihoz feszülnek, a súrlódás következményeként pedig a kerékpár lassulni kezd. A megbízhatósága miatt, a patkófék még mindig az egyik legnépszerűbb alternatíva a vásárlók körében. Ha már volt a kicsinek régebbi típusú bringája, amin patkófék volt, akkor nagy valószínűséggel már megszokta a használatát. Ilyenkor nem érdemes olyan típusra váltani, amin más módon oldották meg a gyártók a fékezést.

Author: admin