Megtakarítások összehasonlítása nyugdíjas évek előtt: hogyan kössem le a pénzem?

Megtakarítások összehasonlítása

Ahogy halad előre az idő, gyakran felmerülnek olyan kérdések, hogy mi lesz, amikor már lejár az aktív kor? Szakmától függően, van, aki egészen sokáig tud dolgozni, főleg akkor, ha ebben megtalálja a boldogságot és nem kényszerből, hanem valóban örömből teszi. A nyugdíjas évekre azonban muszáj gondolni. Hihetetlen, hogy mennyire gyorsan eltelnek az évek. Kikerülve az iskolapadból, azonnal elindul a munkakeresés korszaka, majd jön a családalapítás, gyereknevelés ideje, végül pedig már el is telt az élet java. Nem lehet tehát elég hamar kezdeni a felkészülést az öregkorra. Ennek a fontosságát a grantis.hu weboldalon is kiemelik.

Éppen ezért megéri mielőbb figyelembe venni azokat az opciókat, amikkel esély van megtakarítást elérni. A pénz lekötésének rengeteg formája áll rendelkezésre, amiből személyre szabottan válogathat bárki. Talán az egyik igazán kedvelt része ennek a nyugdíjbiztosítás, amit már egész korán elkezdhetsz fizetni. Több érv szól mellette, ilyen a rugalmasan alakítható kiegészítő biztosítások beintegrálása a rendszerbe, az évente akár 280 000 forintos adójóváírás, a rokkantság és halál esetén is való térítés.

Mindezek mellett, nincs hatással rá a nyugdíjkorhatár későbbi emelése. Emellett viszont van más alternatíva is, amiben gondolkodhatsz, ha takarékoskodni akarsz. A lekötött betétekről a Biztos Döntés weboldalán tájékozódhatsz bővebben. Ezek lényege, hogy meghatározott időre adod úgymond kölcsön a pénzedet a banknak, amit az intézet használ, így ezért kamatot fizet. A lekötés szempontjából, minél hosszabb az idő, annál jobb a konstrukció.

Bár megszakítható a folyamat, de ilyenkor veszíted a kamatot, így tényleg csak azt a megtakarítást érdemes erre használni, amihez lehetőleg évekig nem kell hozzányúlni. Az utóbbi években kicsit visszaszorultak ezek a befektetési formák, mert a kamat elég alacsony volt és az infláció térnyerése miatt, még az alaptőke is lassan kopott, ami beláthatóan kevés vonzerővel bír. A helyzet lassan változóban van, de azért mindig informálódni kell az aktuális állapotokról és csak ezt követően belevágni a szerződés megkötésébe.

Author: seditor