NTAK halasztás 2024-re: kiket érint?

vendéglátós adatszolgáltatás

Magyarország olyan célkitűzést tett az asztalra, miszerint 2030-ra, 20 millió vendég, 50 millió vendégéjszakát töltsön el a népszerű turisztikai környezetekben. Hazánk a gazdaságával, ipari szektorával kevésbé versenyképes az EU nagyobb térségeivel szemben, de a mezőgazdasági potenciál mellett, a turizmus az, amiben élen jár. Rengeteg olyan vidék van, ami vonzza a külföldi látogatókat, ezért itt a célirányos fejlesztésekkel tovább lehet javítani a tendenciát. Az olcsóság mellett, a sajátos hangulat megteremtése és bemutatása a cél, ami remek kikapcsolódást, feltöltődést kínál az arra vágyóknak.

A finanszírozások hatékony elosztásához azonban szükség van pontos adatokra, ezek begyűjtéséhez pedig egy rendszer lett elindítva a Magyar Turisztika Ügynökség jóvoltából. A szálláshelyekre már több éve érvényes regisztrációs eljárás most a vendéglátósokat célozta meg. A 12-100 millió forint közötti nettó árbevétellel rendelkező vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók 2024. január 1-jétől kötelezettek a vendéglátós adatszolgáltatásra.

Az eredetileg 2023. jan. 1-re tervezett időpont a 100 millió feletti bevétellel rendelkező vállalkozásoknak júl. 1-től lépett életbe. A 12 millió Forint alatti cégek pedig mentesülnek az adatszolgáltatás terhe alól, bár a regisztráció részükre ugyanúgy kötelező. A hatóságok azért döntöttek az újabb csúsztatás mellett, mert így a kisebb jövedelemmel rendelkezőknek is van lehetőségük megteremteni a tökéletes hátteret ahhoz, hogy a feltételeknek megfeleljenek. A CMO egyedi megoldásai révén, teljesen automatizálható az adatküldés, ami még csak felesleges időt sem fog elvenni a kiszolgálástól.

Mivel a vendéglátás területén a kiszolgálás gyorsasága meghatározó, ezért olyan eljárásokra van szükség, amelyek gördülékennyé teszik a műveletet. Az ePénztárgép szoftver a már meglévő okos eszközökre is telepíthető és a használatával adóügyi nyugta, számla állítható ki, miközben az NTAK irányába szintén elküldi a kért információkat. Több csomag áll rendelkezésre, amelyek a kezdő és már régóta működő vállalkozásoknak ugyanúgy kiszolgálja az igényeit.

Author: seditor