Dr. Nagymihály Attila a tompalátás kezeléséről: ezért érdemes időben lépni

Dr. Nagymihály Attila

Bonyolult tanulási folyamat eredménye a látás, ha valami meghibásodik, akkor szembetegség alakul ki. Ha az agyba nem érkezik megfelelő éles, kontrasztos kép, tompalátás alakul ki. Dr. Nagymihály Attila arra is felhívja a figyelmet, hogy a tompalátás kezelése csakis gyerekkorban lehetséges. A folyamat 9-14 éves kor előtt visszafordítható. A kezelés lényege az, hogy a tompán látó szemet meg kell tanítani látni.

Úgy a gyermeknek, mint a szülőnek nehéz, kitartást igényel ez a kezelés, aminek eredménye csak a későbbiekben mutatkozik meg. A tompalátás lehet kismértékű, amikor a 100%-hoz képest csak 70-80%-os a látás, de előfordulhat, hogy a látás 10%-ra sem korrigálható. Mindenképpen idejében kell lépni, ha a gyerek tompalátásban szenved, mert ez egyfajta versenyfutás az idővel. Szakorvoshoz kell fordulni, ha azt észleljük, hogy a gyermek egyik szeme csukva van vagy nem a hang irányába fordul. Kezelése a legtöbb esetben a jól látó szem tartós lezárásával történik.

Figyelni kell, mert ha a gyerek betölti a 14 éves korát, akkor már túlhaladtunk az optimális időn, ennyi idős korra már befejeződött a két szem együttes látásának kialakulása. Szigorú kezeléssel, a jó szem egész napos takarásának segítségével javulhat a látásélesség. Bár a gyermek nyilván nem fogadja szívesen a kezelést, a szülő feladata és felelőssége megadni neki az esélyt a jó látásra, még ha ez kemény munka is. Érdemes dr. Nagymihály Attila szemész szakorvost felkeresni a problémával, akinek nagy tapasztalata van a tompalátás kezelésében.

Felvehetjük a kapcsolatot a szakemberrel a drnagymihaly.hu weboldalon keresztül és a szemész szakorvos ezt követően rövid idő alatt fogad is. Ugyancsak ezen a portálon olvashatunk minden fontos információt a betegségről és annak terápiájáról. Célszerű tájékozódnunk, mert csak így ismerhetjük fel a tompalátás tüneteit. Evidens azonban, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, bármilyen rendellenességet vesznek észre a gyermekükön. A tompalátás esetében pedig a kezelés egyáltalán nem tűr halasztást.

Author: seditor