A bonus malus jelentése és jelentősége – Egy biztosítási portál kisokosa

bonus malus

A modern kor mindennapjainak szerves része a rendszeres közlekedés, amit többféle járművel lehet megoldani. Itt nem egyszerűen csak arról van szó, hogy valaki egyik helyről a másikra szeretne eljutni, ugyanis a gépjármű számos esetben munkaeszköz. Ilyen formában jelentős szükség van arra. A szabályszerű üzemben tartás egyik alapvető feltétele a kötelező biztosítás megléte. Ennek hiánya szabályszegést jelent, ami komoly büntetést von maga után, ezért sem érdemes mellőzni a megkötését.

Már csak az a kérdés, hogy hol, melyik biztosítónál, milyen áron lehet pályázni a szerződésre? Ez több tényezőtől függ. Számos pénzintézet kínál különféle opciókat, ezért érdemes többet megtekinteni a végső döntés előtt. A biztosító váltására szintén esély kínálkozik, többnyire az aktuális szerződés lejártakor. Ami viszont az árakat illeti, az az alkalmi akciók mellett, olyan feltételtől is függ, mint a bonus malus besorolás. Ennek függvényében kerülhet többe vagy éppen kevesebbe a végösszeg. Mit jelent ez pontosan?

Mindenképp érdemes átolvasnod a Biztoshely bonus malus kisokosát. Ebből gyorsan kiderül, mivel van dolgod. Voltaképpen egy pontrendszerről van szó, ami azt nézi, mennyire gyakran volt baleseted. Amennyiben sikerült az elmúlt években károkozás nélkül közlekedned, akkor bonus-t kapsz. Ellenben, ha ez nem jött össze a vártak szerint, akkor a malus számod fog egyre feljebb menni. A helyzet egyértelmű. Minél több volt a baleseted, tehát magasabb az M számod, annál többet kell fizess a biztosításért, mert kockázatosnak minősülsz az intézmény szemében.

Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy ne javulhatna idővel az átlagod, vagyis kevesebbet balesetezel. Érdemes inkább a bonuszokra pályáznod. Ezt pedig úgy érheted el, amennyiben kellő odafigyeléssel vezetsz a jövőben. Alapvetően mindenki 0-ról indul, majd az aktuális év végén derül ki, hogy éppen melyik bázist fogja gyarapítani. Biztosítóváltás esetén könnyen megtudhatod az aktuális bonus malus besorolásodat és ezzel jelentkezhetsz az új szerződésért. Tegyél róla, hogy ez kedvezményt jelentsen számodra!

Author: seditor